TERUG NAAR: OVERZICHT | 2015

Van Brabant naar Afghanistan... En terug


Bezoek aan atelier


Tijdens de 11e Nederlandse Veteranendag werden de eerste exemplaren van het boek `Van Brabant naar Afghanistan... En terug` overhandigd aan de Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Stripjournalist en Dongenaar Jules Calis vertelde haar hoe het hele project de afgelopen jaren tot stand was gekomen en hoe het hopelijk ook kan helpen om meer erkenning, waardering en respect voor veteranen op te brengen. De minister was zichtbaar onder de indruk toen ze de camo-uitvoering zag. "Dit is niet zomaar een stripboek." Aldus de minister.

Momenteel werkt Jules aan het voltooien van in ieder geval voldoende luxe uitvoeringen gemaakt van camo-uniformstof, voor alle crowdfunders. Dit is veel handwerk, dus daar gaat ook wat tijd in zitten.

We bezochten Jules in zijn atelier op het Heuvelpark en maakten een korte impressie "Van Dongen naar Afghanistan... En terug":
Boekpresentatie september 2015


In vervolg op de eerste korte impressie van mijn bezoek aan het atelier van stripjournalist Jules Calis nu het vervolg:

Een sfeerimpressie van de boekpresentatie en uitreiking van de luxe camo-edities van het boek "Van Brabant naar Afghanistan. En terug..." afgelopen zaterdag in Dongen.

Naast Jules en uitgever Jan Stads, de vier hoofdpersonages uit het boek, nauw betrokkenen bij de totstandkoming van het boek, wethouder Ad van Beek, familie, vrienden en crowd funders vonden vele belangstellenden hun weg naar het atelier aan het Heuvelpark. (muziek in de filmimpressie: Ferry van der Woude - gitaar/zang).

 
Een verrassende aanvulling op de fotoreportage van Stijn Rompa is de videoimpressie door Hans Zimniak.

Het vangt perfect de sfeer en de beleving van de dag. En dat is ook waar het me juist om ging. Er een beleving van te maken waar je het nog lange tijd over kan hebben. Dat het publiek naast het boek, ook aan de middag iets heeft gehad om over na te denken. De waardering, erkenning en belangstelling voor iemands heftige ervaringen tijdens het uitoefenen van zijn of haar beroep. Een beroep waar die persoon zelf voor koos en geaccepteerd heeft dat daar een serieus risico aan verbonden is.
Maar dat betekent niet dat zij daar niet over willen praten. Je kan altijd vragen stellen. De persoon kan daar zelf over beslissen er wel of niet over te willen praten.

Ferry van der Woude wist die boodschap met zijn twee prachtige nummers ook nog eens over te brengen.

Hans. Bedankt voor je bijdrage, interesse, steun aan het project en de geweldige video-impressie van afgelopen zaterdag!

Jules Calis